Dodir Snaga tvojih prstiju

U međuvremenu, svi su ljudi već stekli ideju da dodir može imati ljekovit učinak na ljude. Nauka o tome ne zna puno, ali vidimo da postoji dosta dobrih rezultata na osnovu dodira. Razmislite samo o raznim vrstama masaža, o MIR metodi [metoda mentalnog i intuitivnog resetiranja] , Reikiju, magnetiziranju. I naravno, da ne zaboravimo dodir majki sa svojom djecom, ruka preko ramena, hodanje s držanjem u ruci, tapšanje po leđima. Vjerojatno ćeš pronaći još toga, gdje dodir čini čuda.


 

Naše čulo dodira zapravo je dodatna zaštita da ostanemo živi, ali bez prosuđivanja i zapreka. Čulo dodira omogućava nam uspoređivanje i kontrolu, a čulo dodira je čak potreban da bi ostala čula mogli kontrolirati, pa čak i poboljšati. Pretpostavimo da malom djetetu kažeš da je peć vruća. Da bi svoje čulo 'sluha' kontrolirao, on će ipak svojim prstima taknuti peć da provjeri da li je to tačno. Na taj način učimo koristiti svoja čula koja smo počeli aktivirati tek nakon rođenja.


Budući da je čulo dodira razvijeno već u maternici, ono je povezano je s našom intuicijom, pa čak i s našim imunološkim sistemom. Ako na jeziku osjetiš nešto što je loše za tebe, aktivira se tvoj imunološki sistem: da li je to dobro ili nije dobro za tijelo. Tvoj imunološki sistem uči iz svega s čime dolaziš u kontakt.

Stoga zapravo nije nelogično da se ponekad nešto desi pogrešno. Tehnički govoreći, mogli bi reći da imunološki sistem tada nije dobro radio. U stvari, imunološki sistem je toliko zatrpan impulsima da neko vrijeme nije dobro funkcionirao, što ponekad može imati vrlo loše posljedice. Čulo dodira možeš koristiti i za nešto drugo. U psihometriji čulo dodira se koristi da bi osjetili stvari, kao na primjer fotografije ili predmete drugih ljudi.
Dvostruki zadatak

To čulo dodira ima još nešto drugo što je jedinstveno u usporedbi s ostalim čulima. Čulo dodira može osjetiti nešto, ali i prenijeti nešto. Kroz našu spremnost da osjetimo drugoga, putem dodira možemo prenijeti i svoju ljubav. To taj drugi osjeća kao vrednovanje, toplinu, energiju, vibracije, i slično. Naročito kada se bavimo reikijem, masiranjem itd. Poboljšanje je često brzo primjetno iako nije izgovorena ni riječ. S tim saznanjem, sve više sam osjećao potrebu da učim što je moguće više o tim prstima. Iz različitih alternativnih, ali i naučnih izvora, došao sam do iznenađujućih saznanja. Prsti imaju skrivene moći koje mnoge metodologije ne uzimaju u obzir ili čak ne rade s njima. Naravno, prste učite koristiti kod masaže i za Reiki. Kada sa ljudima uspostavljamo prvi kontakt, mi se, naravno, rukujemo.

Šta se zapravo događa s radnjama koje obavljamo prstima? One mogu djelovati čak i snažnije od naših ostalih čula. Nije li jedinstveno da slijepa osoba prstima može čitati Brajevo pismo. To su te veoma male neravnine na papiru koje dokazuju da su prsti osjetljivi. Sljepoća tog čovjeka mu je poboljšala osjet dodira. Sistem preživljavanja je na taj način prilagođen uz pomoć drugih čula.

Osim što kroz prste dajemo i uzimamo informacije, prsti imaju još nešto jedinstveno.

Oni reflektiraju tvoj odnos prema životu. To je, naravno, već jasno pri čitanju dlanova, no pri takvom čitanju to se koristi samo kao analiza. Ja sam želio više od same dijagnoze.

Reactie plaatsen