Prsti kao dodatno (suptilno) sredstvo komunikacije

Prsti kao dodatno (suptilno) sredstvo komunikacije

Pogledaj glavnog šefa kuhinje Gordona Ramseyja. Ne zato što je tako bezobrazan, već zato što tačno zna kako otkloniti ta ograničavajuća uvjerenja svojih ‘žrtava’. On je savršen primjer provokativnog trenera. Programi poput ‘Dubbeltje op z’n kant’ također pokazuju da je potrebno neko vrijeme prije nego što taj podignuti zid ustaljenih uvjerenja i oprečnih prepreka bude srušen. Čovjek želi da mu se pomogne, ali da se on pri tome ne odvaja od svog vlastitog procesa.


Ako pažljivo pogledaš taj proces, mi zapravo komuniciramo iza zidova, a sadržaj našeg razgovora rijetko dopire do ostalih. Ako pogledaš iza tog zida, nailaziš na dosta veliku količinu emocija koje klijent zapravo ne želi. Dakle, taj zid ima dvije strane sa kojima nisu zadovoljni ni coach, ni osoba koja je podigla zid.



Srećom, još uvijek imamo prste. Dodir i pristup s ljubavlju riješit će problem zida i prepoznavanje počinjenih ‘pogrešaka’. Prsti ne samo da pokazuju taj zid, već su pogodni i za rušenje tog zida sa ljubavlju. Razliku ćeš vidjeti odmah nakon tretmana. Prsti stoje ravno i opušteniji su nego prije.



Četvrtina somato-senzornog korteksa, tog dijela mozga koji kontrolira naše fizičko kretanje, bavi se kontrolom ruku i prstiju. Jasno je da kombinacija ‘prsti – mozak’ igra važnu ulogu u našem životu. Refleksologija prstiju djeluje na bazi ove jedinstveno kompleksne veze između prstiju i mozga i to jednostavno tako da navede mozak na druge misli. Jer: ono što misliš to i jesi. Ako misliš onako kako si prije mislio, učinit ćeš sve što možeš da dokažeš da si u pravu. Nije to loše u pogledu ‘običnih stvari’, no ukoliko i sada još uvijek negativno razmišljaš o onome što ti se dogodilo prije 25 godina, to onda može biti prilično stresno za tvoj daljnji život. To može prouzrokovati čak i kronične procese, ili ih je već i prouzrokovalo.




Tehnika

Jednostavno rečeno, prsti se obrađuju na određeni način tako da u mozgu, a time i u tvom životu, nastane promjena. Naravno da se struktura mozga ne mijenja, ali mijenjaju se tvoja emocionalna sjećanja. Zapravo, podjela između nesvjesnog i svjesnog djelovanja postaje putem refleksologije prstiju osjetljiva i zbog toga se može na njoj raditi. Svaki prst pri tome ima drugačiju funkciju s odgovarajućim rezultatom.